‘Giving up smoking is the easiest thing in the world. I know this because I have done it a 1000 times’.

 

Ik ben gestopt met roken. 6 maanden, 26 dagen en 20 uren vertelt mijn app me (m.u.v. twee misstapjes met kerst en een veel te gezellige nacht begin dit jaar). Voor het eerst in mijn leven kan ik oprecht zeggen dat ik ben gestopt met roken. Ik ben al zo vaak gestopt met roken dat het niet meer op 1 hand te tellen is, maar dit keer voelt het op alle fronten anders.

Sinds mijn puberteit heb ik altijd gerookt dus ik weet haast niet anders dan dat iedere gebeurtenis, hoe klein ook, gevierd en bestreden werd met een sigaretje. Feestje? Sigaretje. Slecht nieuws? Sigaretje. Stress? Sigaretje. Succes behaald op het werk? Sigaretje. Lange vergadering voor me of net achter me? Sigaretje. Een verrekt lastige gewoonte om te verslaan dus dat roken, want je komt iedere dag meerdere situaties tegen die het goedpraten dat jij even een sigaretje mag roken. In mijn eerdere stoppogingen was ik dan ook hele dagen bezig met het zoeken naar smoesjes waarom ik een sigaret zou mogen roken, maar sinds ik 31 juli gestopt ben is dat nog geen dag zo geweest.

 

Waarom ik het nu wel kan? Ik denk dat ik eindelijk begrijp waarom ik rookte en wat het voor me deed. Het was een momentje van ontspanning, iets om op te leunen, iets om te doen, maar als je er heel goed over nadenkt dan is het wel erg vreemd dat je het uit zo’n vieze, stinkende sigaret haalt. Zelfs tijdens de periode rondom het uitgaan van mijn relatie is het me gelukt niet weer terug te vallen in mijn oude gewoonte. Dat heeft mij toch wel het vertrouwen gegeven dat ik eindelijk sterk genoeg ben om niet weer te vervallen in mijn oude rookpatroon.

 

Afgelopen zomer heb ik besloten beter voor mezelf te zorgen. Terwijl ik ontzettend druk was met het ontdekken van een nieuwe manier van eten, leven en sporten die een zekere mate van discipline met zich meebrengt voelde ik me ontzettend hypocriet wanneer ik buiten stond met een sigaret in mijn hand. Al helemaal wanneer ik na het lesgeven in de auto stapte en een sigaret aanstak. Ik schaamde me haast. En die geur… bah. Ik wou echt niet meer ruiken naar rook.

 

Ik heb wel het besef dat ik voor de rest van mijn leven verslaafd zal zijn aan sigaretten, maar snap nu ook dat het een keuze is hoe je ermee om kunt gaan. De wereld vergaat niet als je die sigaret niet rookt. Die kilo’s die erbij komen kunnen er ook weer af. Die chagrijnige buien en dat korte lontje verdwijnen na een paar minuten. Het enige dat ontstaat op het moment dat jij die sigaret niet aansteekt is een steeds grotere afstand tussen jou en een slechte gewoonte.

 

Na een half jaar zie en merk ik nu ook verschil. Mijn tanden zijn witter, mijn conditie is beter, mijn huid heeft een gezonde gloed in plaats van een grauwe kleur en ik heb meer energie. Wat me dit keer heeft geholpen om te stoppen? Vertrouwen in mezelf. Het geloof in mezelf en dat ik van niets en niemand afhankelijk ben. Al helemaal niet van zoiets kleins al een pakje sigaretten.

 

Overweeg jij ook om te stoppen met roken? Doen! Dat laatste zetje wil ik je wel geven voor, tijdens en na mijn VeraFlow workout. Als ik het kan, kan jij het ook! Nog geen lid bij Luv2Move? Meld je hier aan voor een gratis workout bij mij :-).

Liefs Tina

4 Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.