Ik hoor het steeds vaker “heb jij nou nog steeds een beugel?”. Niet zo gek, want dat (rot) ding zit er al 3,5 jaar in!! OMG dat is bijna 10% van mijn hele leven (ja zo oud ben ik dus al). Zoals veel mensen misschien wel denken heb ik die beugel niet om esthetische redenen. De reden dat ik al zo lang een beugel heb heeft te maken met mijn kaken.

Op 13 jarige leeftijd bleef mijn mond na een broodje knakworst ineens in de “open” stand staan en kreeg ik mijn kaken niet meer op elkaar. Familie en vrienden zullen zeggen dat dit altijd zo is gebleven 🙂 maar ik bedoel dus letterlijk! Dit was het begin van een hoop ellende m.b.t. mijn kaken. Hoofdpijn, krakende geluiden en een steeds groter wordende open beet waren het gevolg. Na tal van behandelingen bij tandarts, kaakchirurg en fysio’s werd 5 jaar geleden dan toch vast gesteld dat opereren de enige optie was. De open beet was inmiddels zo groot dat alleen de achterste kiezen elkaar nog raakten en ik kan je vertellen, dat is knap lastig als je een broodje rosbief wil eten. Het risico dat de open beet nog groter zou worden en ik de kans zou lopen dat mijn ondertanden er vanzelf eens uit zouden vallen wou ik niet nemen en heb ik daarom ingestemd met de operatie. 

De operatie is (helaas) maar een klein deeltje van het hele traject, want in totaal duurt deze hele toestand geschat 5 jaar. Voordat ze kunnen opereren moeten de tanden eerst recht en daar zijn ze dus al 3,5 jaar mee bezig d.m.v het fantastische ijzerwerk in mijn mond. Gelukkig zijn mijn tanden, mijn kaken en ik er nu klaar voor.. 12 juli is de grote dag!

Ze gaan, jawel, mijn onderkaak doormidden zagen en het laatste stukje breken ze dan met de handen door! Vraag me niet waarom, de arts leek er in ieder geval lol in te hebben toen hij het voordeed (ieder z’n ding!). Ze plaatsen hem dan een stukje naar voren en zetten de boel vast waardoor ik dan 3 dagen niet kan praten!! Hoe hou ik het vol!

Daarna 6 weken de kiezen op elkaar, 6 weken vloeibaar voedsel en dan moet alles goed komen! 

Na 3,5 jaar wachten heb ik er bijna zin in, maar ik ben ook mega zenuwachtig voor het resultaat. Mijn gezicht gaat veranderen en in 90% van de gevallen worden mensen er mooier op. Waarom artsen zulke teksten uitkramen? God mag het weten, ik ben in ieder geval al aan het duimen dat ik niet bij die 10% hoor! 

Het ergste van alles, ik kan waarschijnlijk een paar maanden (weken hoop ik) niet dansen! Dus vanaf 12 juli worden mijn lessen over genomen door mijn fantastische collega’s. Hoe snel ik weer op de Academy ben (of mijzelf überhaupt in het openbaar vertoon) durf ik niet te zeggen. Mijn hoofd schijnt op te zwellen tot het formaat van een watermeloen met een kleuren melange van indigo blauw tot zomers geel.. Niet helemaal mijn stijl :-). Maar zodra ik kan trek ik de dansschoentjes weer aan!

Keep u posted!

Liefs Evelien 

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.