Tips uit Curacao

Je zou denken dat het leven op Curacao aanvoelt als een grote vakantie, maar ook hier moeten we elke dag werken, poetsen (kakkerlakken overal ieieieihhh), koken & boodschappen doen. Toch zorgen de zon, het strand en de Antilliaanse cultuur ervoor dat je minder stress ervaart en meer geniet.

Hierbij wat Tips & Tricks uit Curacao voor een leven zonder stress. Misschien ook wat voor jou in NL?

Tip1:

Wens iedereen die je op maandag tegen komt een fijne week.

Op Curacao zeggen ze op maandag “Bon Dia, Bon Siman” – Goedemorgen, fijne week. Ook spreekt iedereen je hier aan door “dushi” te zeggen (schatje). Uiteraard is dit fijn voor degene die je een fantastische week wenst, maar ook op jezelf heeft het een positief effect. Door aardig te zijn en lieve dingen te zeggen tegen anderen krijg je zelf ook een goed gevoel. Heb je wel eens vijf keer achter elkaar gezegd “ik heb hoofdpijn” ?… Waarschijnlijk voelde je de hoofdpijn echt. Nou, stel je dan eens voor hoe je week eruit ziet als je tachtig keer op een maandag praat over een positieve week 🙂 Die kan niet meer stuk!!

Tip2:

Neem de tijd.

Op Curacao merk je weinig stress bij mensen omdat ze overal iets meer de tijd voor nemen. Ga niet gehaast boodschappen doen (nog even snel dat kipfiletje oppikken voor je je kind uit school moet halen en dan boos worden op die oma voor je die haar pincode is vergeten, ohoh). Neem de tijd, laat die persoon maar voorkruipen en maak een praatje met de cassiere. Geef een keer voorrang op de weg i.p.v. op de toeter te drukken omdat JIJ de koning van de weg bent. Je zal zien dat je er een vriendelijk handgebaar voor terug krijgt.

Een bekende uitspraak hier: “jullie hebben de klok, wij hebben de tijd”.

Tip3:

Niks moet.

De vuilnisman komt hier elke woensdag de bak van de straat halen, maar dit gebeurt ook wel eens op donderdag of vrijdag. Je moet soms wat langer op je eten wachten in een restaurant en maak je een afspraak met de klusjesman op maandagochtend ga er dan niet te vroeg uit, meestal komt hij ’s middags:). In Nederland maakt iedereen zich daar heel druk om. Maar waarom? omdat het MOET? Stel je verwachtingen wat bij, het valt vaak mee en het scheelt je een hoop frustratie.

Ik hoop dat je er wat aan hebt. Bon Dia, Bon Siman!

Liefs Sanne

Ps. comments vind ik leuk om te lezen… heb toch tijd zat! 🙂

2 Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.