Drie weken geleden ben ik begonnen met een cursus Mindfulness. Voor de lezers die hier nog nooit van hebben gehoord of de mensen die denken dat het iets te maken heeft met bomen knuffelen in driekwart broeken op sandalen; Mindfulness is het trainen van de aandacht. De volledige omschrijving uit mijn cursusboek luidt als volgt:

“Het doelbewust, niet oordelend en vriendelijk aanwezig zijn bij de ervaring in het NU, van moment tot moment”.

Van alle cursussen, opleidingen en trainingen die ik gedaan heb in mijn leven, is deze “by far” mijn grootste uitdaging. Eenmaal per week kom ik samen met vijf andere cursisten om te oefenen en de opdrachten voor de komende week door te nemen. Deze middagen vallen mee en zijn zelfs wel leuk en interessant. Aandachtig kijken en luisteren (ja, luisteren!) naar een rozijn, al liggend meditaties doen (lees: slapen) en luisteren naar prachtige gedichten en verhalen die worden voorgelezen door onze mindfulness begeleider. Echter, het huiswerk, elke dag een uur (60 min, 3600 seconden) oefenen, vind ik super zwaar. Elke dag moet ik een uur de tijd nemen om alleen, in alle rust, zonder afleiding te gaan mediteren.

Hier ontpopt zich een prachtige paradox: Ik kies zelf voor deze training, ik ben super gemotiveerd om dit te doen en wil het heel graag volbrengen EN elke keer als ik moet gaan mediteren zegt alles in mijn lijf “STOP HIERMEE! ga aan het werk, je hebt wel wat beters te doen”. Om gek van te worden ;-).

Waarom ik deze training doe? Heel simpel, ik wil meer kunnen genieten van het moment. Ik word zo vaak opgeslokt door gedachten en emoties over zaken die zich hebben afgespeeld of nog moeten afspelen dat ik vergeet waar ik op dat moment ben. Daardoor verlies ik focus en aandacht voor de wereld om mij heen. Het doorslag punt was voor mij het moment dat ik, diep verzonken in mijn iPhone, niet doorhad dat Benjamin op 20 cm afstand al een tijdje bezig was met “mama, mama, mama, mama”. Hij wilde me iets laten zien, vroeg om mijn aandacht en ik hoorde hem gewoon niet.  Waarschijnlijk was ik in mijn hoofd alweer een probleem aan het oplossen… Wat zich natuurlijk niet oplost als het alleen maar in mijn hoofd zit.

Ondanks alle weerstand en de moeite om elke dag een uur vrij te maken heeft het me in drie weken al heel wat opgeleverd. Het besef dat je geen controle hebt over je gedachten en emoties. Dat je wel controle hebt over de manier hoe je handelt tijdens deze gedachten en emoties. Ik voel me minder moe (waarschijnlijk omdat ik vaak in slaap val tijdens de meditaties) en ik heb vooral meer inzicht in mijn automatische (niet altijd even handige) gedragingen.

Voorbeeldje: Ik ben nogal een controle-freak. Dus als een klusje, taak of opdracht zich aandient is mijn automatische neiging: “laat mij dat maar doen”. Door aandacht te hebben voor dat proces van gedachten ben ik in staat om ervoor te kiezen (ook al wil ik het nog steeds heeeeeel graag zelf doen) een keer niet op te staan.. En verrek!! Dan doen anderen het gewoon! Superhandig als je bezig bent met het grootste project in je leven ooit 🙂

Ja! Ik heb deze training fantastisch getimed; Tijdens een speedverhuizing lekker elke dag een uur in de lotushouding ;-).

Vorige week kregen we de opdracht om elke dag met aandacht een positieve ervaring te beleven. Dus bij iets wat je leuk vindt opschrijven: wat denk ik nu eigenlijk, wat is mijn stemming en wat voel ik in mijn lijf.  Één activiteit kwam heel vaak terug.

“Dansen”

Tijdens mijn lessen voel ik mij toch het meest gelukkig. Muziek geeft mij een energiek gevoel. Veel ruimte voor gedachten heb ik niet of ze zijn positief in reactie op alle lachende gezichten die voor me staan en mijn stemming is altijd blij. Zelfs met 40 graden koorts en een gekneusde enkel kan ik tijdens het dansen volledig opgaan in het moment. Eigenlijk is dansen voor mij ook een soort meditatie.. Het is dan niet in alle rust, zonder afleiding en al helemaal niet alleen,

Maar ik ervaar het nu, in volle teugen, zonder te oordelen op een vriendelijke manier.. van noot tot noot.

Wil jij dat ook? Doe mee met een proef workout bij Luv2Move.. Of schrijf je in voor een cursus Mindfulness 🙂

Liefs Evelien

One Comment

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.