Als je hier jouw ochtend mee begint kan je dag niet meer stuk

Van nature ben ik iemand die graag wil delen. In mijn rol als dancefitness instructor kan dit natuurlijk maar al te goed. Het samen dansen en het delen van mijn plezier doe ik dolgraag. Na de les, of soms ook voor, kletsen we graag even bij en vertellen jullie, maar ook ik over de dingen die ik de afgelopen week weer heb meegemaakt en heb mogen ervaren. Maar ik heb iets, dat ik nog niet met jullie gedeeld heb en dat wil ik in deze eerste blog graag eens doen.

Vorig jaar zomer kreeg ik erg veel last van mijn buik. Dit was nog voordat ik begon bij Luv2Move. Ik had zoveel last van mijn buik dat het mij belemmerde in mijn werk en in mijn sociale leven. De dokter gaf me pilletjes voor PDS. Die werkten, maar ik was niet bereid om elke dag medicatie in te moeten nemen voor iets waarvan ik geloofde de oorzaak te moeten behandelen in plaats van de symptomen te onderdrukken. Zo ontstond een reis van zelfmedicatie. Kamille thee was een favoriet, maar ook cola zonder prik, geroosterd brood met kaneel, bananen, zoute drop, melkchocolade, gecombineerd met een aantal homeopathische druppels Iberogast. Hartstikke interessant hoor zo’n eigen samengesteld dieet, ook best lekker, maar de kilo’s kwamen er snel bij op (typ ik terwijl ik een reep Johnny Doodle karamel en brownie aan het wegkanen ben) en mijn problemen werden nauwelijks minder. Weet je wat wel een gegeven is? Alles went, zo ook mijn buikissues en ik kabbelde rustig verder… Tot afgelopen zomer!

Iemand schoof met het boek ‘de Voedselzandloper’ van Kris Verburgh onder mijn neus en terwijl ik heerlijk in Griekenland op mijn ligbedje lag vielen voor mij heel wat kwartjes. Begrijp me niet verkeerd, een hoop vind ik ook grote onzin, maar eenmaal thuis ben ik direct gaan experimenteren met dagelijkse producten. Inmiddels ben erachter wat mijn boosdoeners zijn. Ik noem ze maar even ‘de moderne producten’. Denk aan brood (vol met suiker), zuivel (zijn we niet voor gemaakt om dit te verteren), gerechten en sauzen uit pakjes (hoe kan ons lichaam nou iets verteren dat tot het einde der dagen houdbaar is?). Tegenwoordig eet ik brood, maar voornamelijk spelt, ik eet zuivel, maar plantaardig, koken uit pakjes doe ik niet meer, ik maak alles vers en naast dat ik me een ander mens voel beleef ik er ook nog eens ontzettend veel plezier aan allemaal, ondanks dat het wel veel tijd kost. Ik heb geen last meer van mijn buik (doorgaans), heb veel meer energie en… Ik ben 6,5 kilo afgevallen alleen door mijn eetpatroon aan te passen en zelfs meer te eten dan ik voorheen deed. Dat terwijl ik ook nog eens gestopt ben met roken 3 maanden geleden (volgende blog) Allemaal plusjes toch?

Ik merk dat ik op weg ben om een heel betoog te gaan schrijven, maar waar deze blog eigenlijk om gaat is een klein receptje dat ik met jullie wil delen. Een makkelijk receptje voor je ontbijt, geloof mij, je kan hier een ochtend op vooruit met misschien nog een stuk fruit tussendoor. Hier komt ie!

Healthy Granola

(van origine uit ‘Het voedselzandloper kookboek’ van Pauline Weuring met een beetje van Tina)

Dit heb je nodig: (voor 2 personen, 1 week)

 • 75 gr havermout
 • 100 gr 3 kleuren quinoa (gewoon van Lassie, vind je bij de rijst)
 • 15 gr pompoenpitten
 • 15 gr zonnebloempitten
 • 15 gr lijnzaad
 • 50 gr gemengde noten (de zakken van de Lidl zijn perfect)
 • 70 ml appelsap
 • 2 el olijfolie

Zo maak je het:

 • Verwarm je oven op 180 graden
 • Doe bovenstaande ingrediënten bij elkaar in een kom en meng met elkaar
 • Verdeel het mengsel over een bakplaat bekleed met bakpapier
 • Rooster de granola in ongeveer 15 minuten goudbruin in de oven en meng halverwege door elkaar met een lepel
 • Eenmaal klaar, laat de granola afkoelen

In principe ben je nu al klaar, maar je kan er nog voor kiezen om het geheel iets zoeter te maken door er wat fruit doorheen te mengen. Denk bijvoorbeeld aan:

 • 50 gr. gehakte abrikozen
 • 50 gr. gehakte dadels
 • Een handje vol Goji bessen
 • 2 eetlepels kokosrasp (valt kokos onder fruit?)

Klaar? Doe de Granola in een Tupperware bak of een grote weckpot en het ontbijten kan beginnen. Het enige dat je nu nog nodig hebt is Alpro Soyayoghurt Nature (1/3 beker is voldoende) en een lekker stuk fruit. Met dit laatste kan je per seizoen variëren. Ik zit op het moment in een Mango en nectarine fase, maar hiervoor waren de bosperziken, frambozen en blauwe bessen favoriet.

Ik hoop dat jullie het receptje eens gaan proberen en mij laten weten wat jullie ervan vinden. Hebben jullie vragen over mijn nieuwe eetstijl? Vraag het gerust in de les of in de reacties hieronder!

Veel liefs, xoxo Tina

5 Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.