Suikervrije mueslirepen, vind ze maar eens in de supermarkt? Sinds ik zoveel mogelijk (geraffineerde) suikervrij probeer te eten lees ik in de supermarkt veel etiketten van producten. Zo ook die van mueslirepen. Je denkt dat je een gezond tussendoortje neemt maar in bijna alle mueslirepen zit ontzettend veel suiker. Jammer! Ik besloot op zoek te gaan naar een simpel recept om zelf mueslirepen te maken. Ik vond er tientallen ;-)! Maar deze leek mij erg lekker en simpel en, zoals jullie inmiddels wel weten, hou ik alleen van simpele recepten!

Ingrediënten voor zo’n 6 repen:
– 150 gram havermout
– 5 dadels (ontpit)
– Handje van je favoriete noten
– 5 eetlepels honing
– Water
– 2 eetlepels kokosolie (of olijfolie, zonnebloemolie etc.)
– Handje zaden/pitten of rozijnen naar smaak.

Bereidingswijze:
1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
2. Doe dadels met een scheutje water in de keukenmachine en laat draaien tot er een kleverig mengsel is ontstaan.
3. Voeg de havermout, noten en eventueel de zaden/pitten toe aan de keukenmachine en laat een seconde of 10 draaien.
4. Ondertussen doe je de honing in een steelpannetje en zet het pannetje op laag vuur. Wacht tot de honing heel erg vloeibaar geworden is. Voeg nu een scheutje water toe en 2 eetlepels olie.
5. Als dit allemaal goed met elkaar vermengt is haal je het pannetje van het vuur en schep je het havermout mengsel er bij in. Meng goed met elkaar.
6. Bekleed een vierkant bakblik (of zoals ik, gewoon een ovenschaal) met bakpapier. Schep het havermout mengsel er in, druk goed aan tot het ongeveer een centimeter dik is en zet het het zo’n 25 minuten in de voorverwarmde oven.

Na 25 minuten haal je heerlijk ruikende mueslirepen uit de oven! Ze zijn nog een beetje zacht maar ze worden krokanter naarmate ze afkoelen.

Wrap ze, als ze helemaal afgekoeld zijn, per stuk in vershoudfolie. Zo kun je er gemakkelijk één pakken en in je tas stoppen.

Het leuke aan het maken van mueslirepen is dat je er zoveel mee kunt variëren als je zelf wil. Je kunt bijvoorbeeld een paar eetlepels kokos toevoegen om kokosrepen te maken, ze in (hele pure) chocolade dippen of bijvoorbeeld gedroogde banaan toevoegen. Heerlijk!

Laat je me weten, als je ze gemaakt hebt, of je ze net zo lekker vindt als ik?

Liefs Evelien.