BlogFitness tipsUitgelicht

Waarom wij meestal geen headset gebruiken…

By januari 21, 2020 No Comments
Waarom geven jullie zoveel lessen ZONDER headset?! 
Deze vraag krijg ik vaker, vooral van mensen die groepslessen hebben gevolgd bij een sportschool. Nou, dat kan ik je vertellen! 

Al meer dan 25 jaar geef ik groepslessen (jeeeeeeezus, ouwe bok!), waarvan de eerste 15 jaar ALTIJD met een headset op! Voor de lezers die zich afvragen wat een headset is, zo’n microfoontje op je hoofd. Ja, ik heb heel lang geleden AALO gedaan, dus ik was zo’n instructor die uit volle borst “Nog 4… Nog 3… Nog 2…. grapevine naar rechts!” bleerde (schrijf je dat zo?) en dat de he-le les door! Ik was zelfs zo gehecht aan die headset dat ik weigerde les te geven bij clubs waar ze geen headset hadden (schaam me er nu gewoon een beetje voor). Toen begon ik met Luv2Move. Ik had alleen een zaaltje, een geluidsinstallatie en nul euro… en zo’n headset is best duur. Dan toch maar zonder proberen (lees: geen verbale cues meer kunnen geven, want met die harde muziek hoort niemand je).

Er ging een nieuwe wereld voor mij open. Na 15 jaar lesgeven had ik al best wel wat geleerd, maar toen ik die headset aan de kant deed, moest ik andere manieren vinden om mensen te laten zien wat de bedoeling is. Mijn lijf en mijn gezicht kregen ineens een hele andere functie. Ik moest wel (oog)contact maken om de aandacht te trekken en het bleek ineens veel handiger om met mijn gezicht naar de mensen toe te gaan staan. Voor mijn gevoel was ik ineens 100% bezig met de deelnemers in mijn les, even afdwalen met mijn gedachten, naar mezelf kijken of het er een beetje uitziet wat ik aan het doen ben, de les uitlopen om even wat anders te doen en gewóón doortellen, was er allemaal niet meer bij! (Zeg eerlijk, dit heb je bij een andere club vast al eens meegemaakt :-)). 

 Voor mij als instructor een hele transformatie. Ook zag ik de voordelen bij de deelnemers. Ze gingen beter dansen, leerden vertrouwen op de muziek en op zichzelf en hadden veel meer plezier. Toen ik mijn eerste opleiding deed bij Zumba werd hier ook gepredikt om de headset vooral niet te gebruiken. Zij willen dat mensen kunnen genieten van de muziek en niet worden afgeleid door een vaak hysterische (Zumba instructors zijn nou eenmaal vaak een beetje hysterisch, in a good way ;-)) instructor die allerlei onnuttige info in hun oor schreeuwt en die vaak ook nog eens niet te verstaan is. Al met al.. Mijn hele mening over de headset was herzien. De eerste jaren bij Luv2Move waren dan ook headsetloos. 

Toen gingen we uitbreiden en gaven we naast Zumba meerdere programma’s! Nou is Zumba gericht op lekker bewegen en vooral heel veel plezier en is techniek niet het belangrijkste, bij andere programma’s was dat wel zo. Denk aan STRONG en destijds VeraFlow. Bij deze workouts is de manier van uitvoeren wel erg belangrijk en daarom hebben we ervoor gekozen om bij deze workouts wel een headset te gebruiken zodat we meer kunnen uitleggen over HOE een beweging gemaakt moet worden. Maar ook hier proberen we op andere manieren aanwijzingen te geven en de deelnemers te laten opgaan in de muziek. 

 Bij Luv2Move ligt de focus bij de meeste workouts niet op het fitnessresultaat, maar op plezier beleven aan bewegen. Wij willen iedereen laten genieten van de muziek en de bewegingen die wij daarop maken. Wij willen mensen leren hoe ze kunnen vertrouwen op hun lijf en dat deze natuurlijk kan meebewegen op de muziek, zonder steeds te moeten nadenken over pasjes, richting, en andere commando’s die een instructor zou kunnen geven. Wij willen dat mensen gaan voelen i.p.v. nadenken. Vrij zijn in je lijf en in je hoofd… Heerlijk! 

Kom jij bij ons meedoen en ben je gewend dat een instructor verbale aanwijzingen geeft? Dan is het inderdaad even wennen… But remember :

Music touches us emotionally
Where words alone can’t
– Johny Depp –

Liefs Evelien

Ps. Dit is OOK de reden dat wij GEEN spiegels gebruiken bij veel van onze workouts. Gedachten als “ik zie er niet uit!” “Wat flubbert daar zo?!” “Ik kan er niets van” zitten alleen maar in de weg. Bij ons hoef je maar 1 ding: GE-NIE-TEN!

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.