Herken je dat? Het is 2 Januari en je hebt de feestdagen overleefd. Ja, letterlijk overleefd want je hebt zo veel zitten ‘bunkeren’ dat je bijna een voedselvergiftiging hebt opgelopen en je nu dankbaar bent dat je er nog bent. Oké, misschien is het niet zo ernstig, maar de feestdagen zijn voor iedereen een gelegenheid om gezellig samen te zijn en aan (te) veel eten en drinken ontkom je bijna niet.

In Italië is dit, voornamelijk met kerst maar ook de dagen ervoor en erna, echt ‘serious business’. In mijn geval ziet de planning er elk jaar als volgt uit:

24 december – 3 gangen diner met vriendinnen
25 december – Van 12 tot 22.00 aan tafel. Dit betekent langer eten en drinken dan een normale werkdag! Mijn ouders zijn gescheiden en dit betekent dat ik uitgebreide lunch EN een uitgebreid diner moet doorstaan.
26 december – Het is nog niet afgelopen, want mijn oma, mijn tante en mijn moeder hebben zo veel gekookt dat zij daarmee in geval van calamiteiten de hele buurt voor een paar maanden in leven kunnen houden. Dus de 26ste zit ik WEER aan tafel om ‘de restjes” op te eten… Want ja, weggooien is zonde.

Dan ben ik nog niet klaar, want oud & nieuw is er ook nog. Juist, nog een keer lekker borrelen, etentjes, drankjes, hapjes. Oh alles is zo lekker en gezellig tijdens de feestdagen, ik hou er echt van. Maar even serieus… WIE heeft bedacht om ze allemaal in dezelfde week te stoppen!?!?

Daar is 2 januari. Je past niet meer in je lievelingsbroek en je denkt; “#$%&*, ik stop acuut met eten!! Maar dat gaat niet, want dan zou je doodgaan en niet meer kunnen zeggen dat je de feestdagen hebt overleefd, zoals ik hierboven was begonnen. Dus.. Je moet het anders aanpakken! Maar hoe?

Het nieuwe jaar begint voor vele met de populaire ‘goede voornemens’. Er zijn er zo veel van, maar kun je het echt vol houden? Stoppen met roken, afvallen, stoppen met alcohol, meer sporten, minder snoepen, meer bewegen, minder snacken, nooit meer nagels bijten, ga zo maar door.
Zulke voornemens werken in veel gevallen niet, want voor je het weet sta je op 31 januari alweer met een sigaret op de lip, in je joggingbroek (die lievelingsbroek past nog steeds niet) een halve taart naar binnen te werken. Goede voornemens zijn namelijk niets anders dan jezelf voor de gek houden. Op het moment dat je ze bedenkt geloof je er echt in, maar toch lukt het niet.

Why?

Het doel is vaak te groot:
“Ik wil 15 kilo kwijt”. Wat waarschijnlijk beter lukt: “Ik doe geen suiker meer in mijn koffie.”
Je start cold-turkey zonder voorbereiding of stappenplan:
“Ik ga vanaf nu 3 x per week sporten”. Je meldt je aan voor het eerste de beste “all you can sport” lidmaatschap. Dit klinkt fantastisch in de tv reclame, want je kan ALTIJD gaan voor een paar cent en volgens de mooie dame in reclame kom je in shape zonder dat je het door hebt. Je hebt het inderdaad niet door, want ineens ben je een jaar verder en je bent maar 3x geweest. Wat waarschijnlijk meer zoden aan de dijk zet is om een sport professional om hulp vragen, samen zoeken naar de beste workout die je ook echt leuk vindt en vervolgens met plezier aan het sporten gaat.
Het doel heeft vaak een negatief imago:
“Ik mag niet meer snoepen”, “ik mag niet meer drinken”, “Ik mag niet meer neuspeuteren” enz. Wat je makkelijker volhoudt is bijv: “Ik gun mezelf elke zaterdag een gebakje van mijn favo bakker.”

Toch geeft het een goed gevoel om het nieuwe jaar in te gaan met iets positiefs. Geen goede voornemens, maar een plan om lief voor jezelf te zijn. Jezelf het beste te gunnen, lekker te eten, leuke dingen te doen en tijd in te plannen voor jezelf. Ik geloof dat als je dat doet, je vanzelf je goede voornemens bereikt.

Door dit probleem raakten Evelien en ik geïnspireerd en ontwikkelden wij de Feel Good, 30 days challenge. Leren wat goed is voor je lijf en geest. Nee, geen dieet, gewoon goed voor jezelf zorgen en tegelijkertijd genieten. 4 Weken samen met anderen goed zijn voor je body, mind & soul. Wil jij in 2018 ook bezig met je voeding, minder stress en meer tijd voor leuke dingen? Doe dan met ons mee en ga de uitdaging aan! De voorbereiding en het stappenplan hebben wij al voor je gemaakt! Je hoeft alleen nog maar ja te zeggen!:-)

Klik hier voor meer info

Liefs Samanta!

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.